Regina-mamă Elena a fost reînhumată, alături de fiul ei, Regele Mihai I, la Curtea de Argeș | VIDEO

Regina-mamă Elena a fost reînhumată, alături de fiul ei, Regele Mihai I, la Curtea de Argeș | VIDEO
Publicat: 19/10/2019, 13:54

ORA 13:30 Regina-mamă Elena a fost reînhumată, sâmbătă, alături de fiul ei, Regele Mihai I, la Curtea de Argeș

Rămășițele pământești ale Reginei-mamă Elena, care a murit în 1982, la Lausanne, în Elveția, au fost reînhumate, sâmbătă, alături de cele ale fiului ei, Regele Mihai I, la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș.

Citește continuarea…

ORA 12:11 Slujba de înmormântare pentru Regina-mamă Elena, la Catedrala istorică Regală din Curtea de Argeș

Slujba de înmormântare prilejuită de reînhumarea Reginei-mamă Elena alături de fiul ei, Regele Mihai I – la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș -, a început la Catedrala istorică Episcopală și Regală, unde, vineri seară, a fost depus sicriul cu osemintele acesteia.

Citește continuarea…

Știrea inițială:

Sicriul Reginei mamă Elena a fost depus în Catedrala istorică Episcopală și Regală vineri, în jurul orei 16.00. Opt militari de la Batalionul 33 Vânători de Munte Posada din Curtea de Argeș au purtat sicriul din mașină în catedrală, apoi l-au așezat pe catafalc, cu crucea de lemn, stindardul Reginei mamă și coroana rotundă cu flori albe.

Regina Elena a murit la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Vineri dimineață, sicriul cu rămășițele pământești ale Reginei-mamă Elena a fost adus din Elveția în România, cu un avion militar Spartan, aparținând Forțelor Aeriene Române. A urmat un ceremonial militar și religios, la care au fost prezenți principesa Margareta și membri ai Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai corpului diplomatic și ai altor confesiuni și religii din România.

Cel care s-a ocupat, vineri, de ceremonialul repatrierii Reginei-Mamă Elena este generalul Gelaledin Nezir, același care a stat în spatele organizării funeraliilor Regelui Mihai și ale Reginei Ana.

La ceremonialul organizat pe Aeroportul Otopeni au participat premierul Viorica Dăncilă, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, premierul desemnat Ludovic Orban, ministrul Culturii, Daniel Breaz, secretarul de stat Raed Arafat și Hans Klemm, ambasadorul SUA la București.

De la aeroport, cortegiul funerar a mers la Palatul Elisabeta din București, unde sicriul a fost depus în Sala Regilor.

Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române, a dorit ca, în mod simbolic, „sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeș de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai au fost forțați să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani”, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de biroul de presă al Casei regale săptămâna aceasta.

În jurul orei 13.00, Patriarhul Daniel a spus o rugăciune în memoria Reginei-Mamă Elena, după care cortegiul funerar a pornit spre Curtea de Argeș.

Sâmbătă, publicul se va putea reculege și închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8.00 la ora 10.00. Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi așezate în scuarul din fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale (de la intrarea în mânăstire). Principesa Margareta roagă pe toți cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea și bunătatea Reginei-Mamă.

Sâmbătă, la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală și Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

Apoi, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală unde, de la ora 12.45 va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din fața Noii Catedrale.

O carte de condoleanțe este la dispoziția publicului la Palatul Elisabeta, până pe 21 octombrie. Condoleanțele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/

Toți cei care doresc să aprindă lumânări și să depună flori ca omagiu față de Regina-Mamă Elena, pot să o facă în fața Palatului Elisabeta din București sau la Curtea de Argeș, în fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale.

Familia regală anunță doliu pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie.

Foto: Wikipedia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...